Ejen cukai lhdn pendepatan

ejen cukai lhdn

Jika anda berfikir untuk menjadi ejen cukai, anda memerlukan sedikit pendidikan. Jika anda ingin menjadi profesional yang mengetahui setiap perkara yang perlu diketahui tentang cukai, maka anda pasti akan memerlukan sekurang-kurangnya empat tahun kolej dan menerima ijazah dalam bidang seperti perakaunan. Ijazah dalam perakaunan boleh membuka banyak peluang pekerjaan dan menjadi ejen cukai adalah salah satu daripadanya.

Sekolah vokasional, kolej komuniti dan terdapat juga beberapa syarikat perkhidmatan penyediaan cukai di luar sana yang menawarkan program latihan ejen cukai. Program ini boleh berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan di mana anda boleh menjadi disahkan dan menerima sijil.

Anda kini boleh mengikuti kursus cukai dalam talian dan mendapatkan pensijilan anda melalui Internet atau program pengajian di rumah. Ini telah menjadi sangat popular sejak sedekad yang lalu dan kebanyakan orang mendapat hasil yang mereka harapkan. Ia datang kepada ini; anda akan mendapatkan kembali semua yang anda telah masukkan ke dalamnya. Gunakan diri anda dan anda juga akan mendapat kerjaya ejen cukai yang anda sangat inginkan.

Menjadi ejen yang orang akan mahu percaya dengan mata pencarian mereka, lebih baik bawa sesuatu ke meja. Agak mengagumkan anda jika anda mengetahui beberapa lubang gelung yang pelanggan anda layak secara sah untuk menerima pengecualian cukai tertunggak… kerana itulah yang anda lakukan; begitulah cara anda mendapat kerja; itulah cara anda mendapatkan pelanggan yang terus datang kembali.

Satu lagi pilihan kerjaya yang hebat ialah perakaunan. Menjadi seorang akauntan boleh menjadi satu kerjaya yang menarik, terutamanya dalam masa ekonomi yang “meragukan” yang kita hadapi sekarang. Ini bukan semua tentang menjana wang, ini mengenai ejen cukai lhdn, belanjawan dan melabur wang pelanggan anda juga.

Apabila anda mengawal kewangan perniagaan, ini termasuk cuba meminimumkan perbelanjaan dan mendokumentasikan semua yang anda lakukan apabila melibatkan transaksi perniagaan tersebut.

Ini sangat penting kepada pemilik perniagaan dan dianggap sama pentingnya dengan membuat wang (jika tidak lebih). Pemilik perniagaan meletakkan kepercayaan sepenuhnya kepada akauntan mereka, sebagaimana yang sepatutnya. Anda, sebagai seorang akauntan, hanya boleh melakukan tugas anda dengan sepenuhnya dan betul apabila tiada seseorang yang memandang ke atas bahu anda.

Akauntan yang baik adalah tidak ternilai, akaun yang cemerlang bukan sahaja tidak ternilai, tetapi ia yang memastikan segala-galanya berjalan lancar. Akauntan yang cemerlang tahu di mana setiap dolar dibuat dan dibelanjakan, dan boleh mengetahui sama ada sesuatu “tidak bertambah”. Akauntan diajar bagaimana untuk melihat “riak kewangan” dalam penyata kewangan yang datang daripada institusi yang mengendalikan dana perniagaan. Ini bagi mengelakkan sebarang perbelanjaan yang tidak perlu daripada penyata tahun sebelumnya.

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047